Justícia i rendibilitat


Para la versión en castellano: Link

Una de les desavantatges, o no, d’intentar fer justícia a l’advocacia és que aconseguir-la forma part de la teva feina, i com tots sabem el treball es cobra. Per tant, quan un cas mereix justícia però no és viable econòmicament es produeix un problema, l’advocat no pot ni ha de treballar gratis (només en casos excepcionals), i això no només és legítim sinó també just. És més, en moltes professions mai es fa res sense cobrar però en aquesta professió, per mal vista que estigui, és de les que més es treballa sense cobrar.

Davant d’aquest panorama, quan un advocat es troba casos no viables ha de buscar la manera de fer-los econòmicament rendibles. En dret bancari això sol passar més del que hauria. La sortida en aquests casos acostuma a passar per una demanda col·lectiva o una acumulació.

Per exemple, si alguns de vosaltres heu signat clàusules sòl (floor) o collar (túnel) amb la hipoteca, esteu en situació de demandar i guanyar, sobretot veient com baixa l’Euribor, però els costos associats a l’obligada demanda fan que la recomanació d’un advocat sincer sigui la de no interposar-la.

Si esteu en aquest problema podeu contactar amb mi, però: i) potser la quantitat a retornar sigui massa baixa en comparació als costos provocats per la demanda i el molt segur recurs del banc (en general aquesta és la seva política d’actuació) i ii) pot ser que després de veure la clàusula que us sembla injusta, aquesta sigui, per desgracia del client, equilibrada i per tant lícita i no recomanable de ser impugnada.

Comentarios